Paulownia:

 

Poštovani kupci, kao proizvođači paulownie, možemo da vam obezbedimo bezbedan sertifikovani sadni materijal sa važećim zdravstvenim sertifikatom i svom potrebnom dokumentacijom.

 

Sa cenom smo najpovoljniji!Šta je paulownia:

 

Listopadno drvo poreklom iz Kine, koje se odlikuje izuzetno brzim rastom, kvalitetom drvne građe, ogromnim listovima i prelepim cvetovima, kao i 100 %-nom korisnošću. List raste do 70 cm u prečniku, samo drvo i do 20 m u visinu, a cvet je grozdast, roze do lila boje sa divnim mirisom.


MOGUĆNOST UPOTREBE SU MNOGOBROJNE:

 

-Kao ogrevno drvo može se seći svake četvrte godine. Ima istu kaloričnu vrednost kao i mrki ugalj, ali uz znatno manju emisiju štetnih gasova. Od metra kubnog paulownie ostaje samo ½ kg pepela. Zato se koristi i za brikete i izradu peleta.

 

- Kao industrijska građa je veoma zahvalno iz više razloga : seče se već posle 7-8 godina i daje do 1m3 građe po stablu. Meko je, lako za obradu, lako se suši prirodnim putem, a zatim ne prima vlagu. Ima lakoću lipe, a čvrstinu bukve. Koristi se za izradu nameštaja, muzičkih instrumenata, dasaka za jedrenje, delove aviona i brodova, igračaka, lamperije i brodskog poda koji mogu da kisnu, za izradu sauna i mnoge druge svrhe.

 

-Kao hortikulturna vrsta, za sadnju u dvorištima, parkovima ( zbog hlada koji daju njeni ogromni listovi i zbog atraktivnog mirisnog cveta), ali služi i kao vetrobanski zaštitni pojas.

 

-List je ogroman, koristi se u biomasi za izradu peleta, ali i za ishranu stoke, jer ima veći procenat azota od deteline.

 

-Uzgaja se i kao medonosna kultura, cveta obilno, dvadesetak dana pre bagrema, cvetovi su puni nektara, a med dobijen od njih je izuzetnog kvaliteta.PLANTAŽA – UZGAJANJE

 

 

Najvažnije je reći da ova biljka u prve dve godine razvoja, traži redovno navodnjavanje. Već prve godine može da poraste i do 3,5m u visinu.

 

-Ako želite industrijsku građu, sadi se na razmaku 4 X 5 m, i seče se već posle 7-8 godina kada dostiže visinu stabla oko 18-20 m a prečnik stabla oko 40 cm.

 

-Za ogrevno drvo, sadi se na razmaku 2 X 3 m, i seče se već za 4 godine.

 

-Ako se Paulownia koristi za biomasu ( peleti ili briketi ), sadi se na 1 X 1 m i seča se vrši već za 2 godine.